Ahad, 30 Ogos 2009

KENANGAN MULA-MULA MENJEJAKI DI PUSAT PENGAJIAN PONDOK

Pada hari ahad, 6 Januari 2008 bersamaan 27 Zulhijjah 1428 saya mula menjejakan kaki di Pusat Pengajian Pondok (Pondok Moden).Dalam masa seminggu saya terpaksa melibatkan diri dalam program " الأسبوع التأخي " (minggu suaikenal).Ada seorang sahabat, namanya sungguh menarik perhatian saya, iaitu Uwais Al-Qorni.
Sekarang sudah dua tahun saya menuntut ilmu di Pondok Moden, kenangan mengingatkan saya kembali dengan kisah kasih Uwais Al-Qorni di dalam hadith yang diriwayatkan oleh imam Muslim.

Dari Asri bin Jabir beliau mengatakan, "Jika para gabenor Yaman menemui khalifah Umar Ibnul Khatthab, maka khalifah selalu bertanya, "Apakah di antara kalian ada yang bernama Uwais bin Amir", sam[pai suatu hari beliau bertemu dengan Uwais beliau bertanya, "engkau Uwais bin Amir?", "Betul" Jawabnya.

Khalifah Umar bertanya, "Engkau dahulu tinggal di Murrad kemudian tinggal di daerah Qorn?", "Betul"sahutnya.
Umar bertanya, "Dulu engkau pernah terkena penyakit belang lalu sembuh akan tetapi masih ada belang di tubuhmu sebesar wang dirham?", "Betul."
Umar bertanya lagi, "Engkau memiliki seorang ibu." Khalifah Umar mengatakan, "Aku mendengar Rasullah s.a.w. bersabda, "Uwais bin Amir akan datang bersama rombongan orang dari Yaman dahulu tinggal di Murrad kemudian tinggal di daerah Qorn. Fahulu dia pernah terkena penyakit belang, lalu sembuh, akan tetapi masih ada belang di tubuhnya sebesar wang dirham. Dia memiliki seorang ibu, dan dia sanggat berbakti pada ibunya. Seandainya dia berdoa kepada Allah, pasti Allah akan mengabulkan doanya. Jika engkau boleh meminta kepadanya agar memohonkan ampun untukmu kepada Allah maka usahakanlah."

Maka mohonkanlah ampun kepada Allah untukku, Uwais Al-Qorni lantas berdoa memohonkan ampun untuk Umar Ibnul Khattab. Setelah itu Umar bertanya kepadanya, "Engkau hendak pergi kemana? "Kuffah," jawabnya. Beliau bertanya lagi, "Mahukah ku tuliskan surat untukmu kepada gabenor Kuffah agar melayanimu? Uwais Al-Qorni mengatakan, "Berada di tenggah-tenggah ramai orang sehingga tidak dikenal itu lebih ku sukai." (HR. Muslim)


31 Ogos 2009 ^ 10 Ramadhan 1430
دار التعليم الديني
المؤسسة الإسلامية بكلنتان
Pusa Pengajian Pondok,
Kg.Telong, Kandis, 16310 Bachok,
Kelantan Darul Naim, Malaysia.

Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP