Isnin, 3 Mei 2010

Perwatakan Rasulillah SAWPerwatakan Nabi Yang Terpilih
Dengan lautan Kemuliaan dan Kesucian
Para Sahabat Yang Mulia meriwayatkan
Sebahagian mereka, S. Ali yang cukup setia

Baginda sederhana di antara manusia
Tidak terlalu tinggi atau rendah
Rambut hitam warnanya
Wajah bagaikan purnama

Adakah Baginda gempal di antara semua
Adakah muka Baginda bulat, aku menjawab ; Tidak
Raut wajah Baginda bujur
Bagaikan dihiasi berlian dan permata

Bulu mata Baginda bercelak
Mata hitamnya bagaikan malam yang bersinar
Bola mata Baginda begitu menarik
Dek kerna memandang dengan nur Ilahi

Amat pemurah dan begitu mulia
Lihatlah pada penampilan dan dermawannya Baginda
Baginda lebih pemurah daripada hujan yang lebat
Cukuplah jiwaku sebaga perisai kepada Baginda

Rasulullah punyai khatam
Khatam tanda kenabian
Bahu sebagai bukti anugerah khatam itu
Allah sahajalah sebaik-baik Pencipta


Bahasasyurga.com

Read more...

Haji Ya'kub Lorong Gajah Mati (1895-1956)

Salah seorang guru agama paling terkemuka di Kota Bharu pada suku kedua abad ke 20 Masihi.Murid kanan Tok Kenali yang sebarisan dengan Haji Saad Kangkong, Haji Ali Pulau Pisang, Haji Abdullah Tahir Bunut Payong, Haji Mat Jebeng, Haji Ahmad Batu Tiga Repek dan lain-lain.

Nama lengkap tokoh ulama’ yang kediaman di Lorong Gajah Mati, Kota Bharu ini ialah Haji Yaakub Bin Haji Ahmad.

Kerjaya awalnya bermula sebagai kerani di mahkamah syariah Kota Bharu dan pernah ditugaskan mengambil peringatan mesyuarat jemaah Ulama’ Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) Mulai 1 April 1922, dilantik sebagai guru di madrasah Muhammadiah (Sekolah Melayu Majlis) dengan gaji permulaan $20 sebulan. Selepas 15 tahun (mulai 1 Julai 1938), bertukar menjadi guru kitab di Masjid Muhammadi (nama rasmi Masjid Besar Kota Bharu) yang berperanan sebagai Pusat Pengajian Pondok terpenting di Kelantan ketika itu. Gajinya meningkat ke $28 sebulan. Seterusnya mulai 1 Januari 1940, bertukar ke Jami’ Merbau al-Ismaili (nama awal Maahad Muhammadi) apabila pengajian kitab di Masjid Muhammadi berpindah ke situ. Gaji bulanannya sejak awal 1940 ialah $34 dan beliau kekal berkhidmat di situ sehingga 1945.

Antara murid-murid harapannya tersenarailah nama-nama seperti Tuan Guru Dato’ Hj. Nik Abdul Aziz(Menteri Besar Kelantan sekarang), Dato’ Hj.Ismail Yusoff (bekas Mufti Kerajaan Kelantan), Tuan Guru Engku Hj. Syed Hasan Lemal, Tuan Guru Hj. Awang Nuh Beris Kubur Besar, Ustaz Wan Mohd. Saghi Kg. Baru, Pasir Pekan, Tuan Guru Hj. Abdul Wahid Sungai Undang (Melaka) dan Tuan Guru Hj. Ahmad Osman, Hutan Palas, Bukit Keplu,Kodiang (Kedah).

Kewibawaan dan pengalaman luasnya sedemikian melayakkan beliau dilantik menganggotai jemaah Ulama’ MAIK (seawall 1932) beberapa penggal.

Pada mulanya beliau termasuk pengikut Sidi Muhammad Al-Azhari (pengembang tarekat Ahmadiyah di negeri Kelantan), tetapi kemudian mengubah sikap, iaitu setelah beliau berdamping dengan Maulana Tok Khurasan, guru perintis ilmu hadith di Kelantan.

Tuan guru Haji Yaakub meninggal dunia di Kota Bharu pada waktu fajar hari sabtu 6 Jamadilawal 1376 bersamaan 8 Disember 1956 dengan meninggalkan,antara lain,tiga orang putera yang dikenali ramai:-

*Dato’ Haji Husain (ahli perniagaan) – pewakaf Masjid al-Muttaqin di lundang dan Masjid al-Ihsan di Dusun Muda,Kota Bharu.

*Hj. Hasan (pengasas Pustaka Aman Press,Kota Bharu)

*Ustaz Yusoff Zaky @ Dato’ Sri Setia Raja(pengarang terkemuka, pengasas Pustaka Dian,Kota Bharu).

Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP